Erfgoed van de week: Het zegel van Reinald II

20190612 Evdw Zegel van Reinald 0001 0609 2881 0002Regelmatig duikt er iets bijzonders op uit het archief, zoals dit bijzondere zegel uit het Oud Archief Zutphen. Het is van Reinoud II (of Reinald II, * ca. 1295 –1343), bijgenaamd de Rode of de Zwarte. Hij is van 1326 tot 1339 graaf van Zutphen en Gelre; in 1339 werd het Gelderse territorium verheven tot hertogdom en is hij tot zijn dood in 1343 hertog van Gelre en graaf van Zutphen.

Het schitterende zegel van Reinald II deed waar het voor was ontworpen, het diende natuurlijk als bevestiging van overeenkomsten, was representatief en maakte indruk. Maar door de hoge kwaliteit en de verfijning maakte het ook duidelijk: dit is het zegel van een rijk en invloedrijk man. De hogere rang die Reinald in 1339 had gekregen was ook van invloed op het zegel. Op een vroeg zegel van de jonge Reinald laat hij zich afbeelden als ruiter op valkenjacht, op een later zegel ziet men hem als strijdbare ruiter met het zwaard in zijn rechter hand, zoals op dit charter; het tegenzegel heeft dezelfde uitvoering, in iets kleinere vorm. Op het grootzegel dat hij als hertog laat maken rijdt hij als ruiter met de familiebanier in de rechterhand en is het zwaard verdwenen. Dit laatste zegel is groter dan alle voorafgaande zegels, het heeft een diameter van 9,7 cm. De zegels zijn allemaal van een uitzonderlijke kwaliteit.

Reynald scheldt Zutphen, in het charter waar dit zegel aan gehangen is, alle breuken/boetes kwijt en staat de stad tolvrijheid te Lobith toe (comen van opwart of van nederwart) en belooft om haar in haar oude rechten te handhaven en haar handvesten te vernieuwen (ende al dy vriheyt de hem van ons of van onsen voervaren sint bezeghelt).

(NL-ZuRAZ, Oud Archief Zutphen (OAZ), 0001, inv.nr. 609)