Erfgoed van de week: Sotomayor

Kees Maks Sotomayor

Kees Maks, Sotomayor, Spaanse danseres, ca 1924, collectie Museum Henriette Polak

Een heerlijk zomers tafereel dit keer! Door het zien van dit schilderij van Maks krijg je meteen zin om op vakantie te gaan naar Spanje.

Kees Maks is wat ouder dan de meeste kunstenaars uit de collectie van Museum Henriette Polak. Hij heeft nog een tijdje les gehad van Breitner, de beroemde schilder van het Amsterdamse stadsleven. Met forse penseelstreken en een sprekend kleurenpalet voert hij zijn onderwerpen op groot formaat uit. De wereld van het circus en cabaret boeit hem enorm. Danseressen, zangers, paardrijders, clowns en stierenvechters zijn geliefde thema’s. Het is bekend dat Kees Maks in theater Carré scènes opnieuw liet spelen en vervolgens de artiesten liet stilstaan in een pose die de kunstenaar het meeste aanstond.

Deze danseres Sotomayor heeft Kees Maks verschillende keren geschilderd. De danseres en de vier figuren op de achtergrond zijn robuust opgebouwd uit meerdere kleurvlakken. Nuances van de kleur rood overheersen en worden gecontrasteerd met een helder wit. Dit kleurrijke schilderij is een van de eerste werken die door de oprichters van het museum werd aangekocht.

Het is trouwens heerlijk koel in de Musea Zutphen, fijn als je even wil ontsnappen aan het warme weer.