Erfgoed van de week: Ivoren vangspelletje

Ivoren vangspelletje, archeologie, ZutphenDit ivoren vangspelletje vonden de archeologen in een beerkelder aan de Vaaltstraat 4. Het spelletje bevatte vijf delen waarvan er drie zijn gevonden: een puntig staafje met verdikkingen dat via een verbindingsstuk aan een kelkje werd geschroefd. Bij het spelletje hoorde ook nog een balletje dat met een touwtje aan het staafje vast zat en dat moest worden opgevangen in het kelkje. De meest waarschijnlijke gebruikers van het spel waren de gezinsleden van zilversmid Anthony van Sandtbergen, die hier in die tijd (1750-1850) woonden.

Je kunt het vangspelletje komend weekend zelf bekijken in de studiezaal van het Regionaal Archief Zutphen. Het maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Mensch, erger je niet over spelletjes. Bij het thema van Open Monumentendag, ‘Plekken van plezier’, denk je natuurlijk aan monumentale locaties in de stad waar mensen heen gingen en gaan voor hun plezier. Tijdens Open Monumentendag kun je deze monumenten van ontspanning en vrije tijd bezoeken. Maar wie heeft er geen herinnering aan plezierige spelmiddagen en –avonden, met familie of vrienden rond de keukentafel? De Xbox, Playstation en Wii hebben het bordspel nog niet volledig verjaagd. Nu spelen we graag 30 Seconds en Catan. Benieuwd naar welke spellen ‘vroeger’ werden gespeeld? Wij zijn op zoek gegaan in onze archieven en depots…

In de studiezaal zie archeologische vondsten, spellen die het Stedelijk Museum Zutphen bewaart en foto’s uit het archief. Het Regionaal Archief Zutphen, aan de Spiegelstraat 13-17, is zaterdag 14 en zondag 15 september geopend van 12.00 tot 17.00 uur.