Erfgoed van de week: De laatste koninklijke baard

Stuiver 1887 Stedelijk Museum ZutphenTijdens de afgelopen Prinsjesdag bereikte de discussie over de nieuwe gezichtsbeharing van Koning Willem-Alexander zijn voorlopig hoogtepunt. Het ging op deze derde dinsdag van september nu eens niet alleen over de jurk van koningin Máxima en de ‘hoedjes’ van de Kamerleden. Bijzonder was het natuurlijk wel dat er voor het eerst sinds het overlijden van koning Willem III (1849-1890) in 1890 weer een staatshoofd met een baard in Nederland is. Of de baard een ‘blijvertje’ is, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst nog niet bekendgemaakt. Dat behoort waarschijnlijk tot de persoonlijke levenssfeer van onze monarch.

Opvallend detail in de hele brede maatschappelijk discussie is de roep om een weergave van de baard op de Nederlandse Euro. Dat die er voorlopig (nog) niet komt, heeft De Nederlandsche Bank al wel laten weten.

Een van de laatste munten in Nederland met een staatshoofd met baard blijft dus voorlopig onder andere de stuiver uit 1887 die met vele andere bijzondere munten bijzondere collectie van het Stedelijk Museum Zutphen wordt bewaard.

 

Op de foto: 5 cent uit 1887 met Koning Willem III (1849-1890) kijkend naar rechts.