Erfgoed van de week: Drentse Patrijs

We hebben een hond gevonden in het archief. Of nou ja, gevonden... Lees snel verder:

“… ook heeft hij bij zig eenen schoonen staande of Patrijshond, die wit en bruin getijgerd is, breed van borst en over t algemeen sterk en gedrongen is, met een donker bruinen kop, op dewelke van vooren tot op den helft van denzelve eenen omtrend een vinger breed wit en bruin getijgerde streep loopt, en die Nimrod hiet…”

Deze beschrijving van de Drentse Patrijshond vinden we terug in een uitgebreid opsporingsbericht uit 1791, dat we vonden in het Oud Archief Lochem. Nimrods baas, Jacob, was een notoire oplichter. Hij was geboren in Groningen, maar werd door heel Europa gezocht wegens allerhande oplichterij. Zo is het signalement van hem en zijn hond in Wenen opgemaakt.

Liefhebbers van het hondenras de Drentse Patrijshond zullen zich nu ongetwijfeld verbazen. Want ruim 150 jaar later, in 1940, wordt een Drentse Patrijshond geboren met dezelfde naam. Deze tweede Nimrod kan worden gezien als dé stamvader van dit hondenras. De rasstandaard is op hem gebaseerd en er is zelfs een prijs naar deze hond vernoemd. Dat is toch wel een heel onwaarschijnlijk toeval!

Het schilderij is van Jan Steen (1660-1679) en komt uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam. De foto is van Wikimedia Commons.

We wensen alle Nimrods, maar ook alle andere huisdieren vrijdag een fijne Dierendag.