Erfgoed van de week: Jo Spier

2019 10 14 leger op de zaadmarkt zutphen

Regelmatig komen we in de collecties tekeningen van de in Zutphen geboren tekenaar Jo Spier tegen. Zijn allereerste reclametekening maakte hij in 1916 – op het gymnasium onder de Latijnse les – voor reclamebureau Tob Groen in Amsterdam. Daarnaast heeft hij veel werk gemaakt dat verwijst naar Zutphen, zoals deze tekening van het leger op de Zaadmarkt.

Wil je meer zien van Jo Spier? In het Stedelijk Museum Zutphen is nu de tentoonstelling Verleiden met een glimlach, Jo Spier en de reclame te zien. Een tentoonstelling geheel gewijd aan het reclamewerk van tekenaar Jo Spier, aangevuld met reclamewerk van tijdgenoten én hedendaagse tekenaars. Jo Spier (Zutphen 1900-1978) noemde zichzelf wel een tekenend journalist. Maar naast een begenadigd politiek tekenaar en illustrator was hij bij uitstek iemand die de reclame-ideeën van bedrijven in beeld kon brengen.

De enorme hoeveelheid aan reclame-uitingen overtreft waarschijnlijk al Spiers tekenwerk voor kranten en tijdschriften. Onder zijn commerciële opdrachtgevers waren wereldomvattende bedrijven als Shell, Esso, Ford, Philips, en Schlumberger, maar ook in Nederland wist men hem te vinden: Heineken, KLM, NS, PTT en Amstel Bier waren bedrijven die jarenlang adverteerden met de getekende reclameboodschappen van Jo Spier. Tegelijkertijd gaan de reclametekeningen van Spier veel verder dan een plaatje met een tekst. Zijn vermogen om op een beeldende wijze typografie in te zetten is ongeëvenaard.