Erfgoed van de week: Bouwsporen in de Mosterdstad

2019 11 07 Bouwsporen Roggestraat Doesburg 2

De gemeente Doesburg doet met regelmaat een beroep op de expertise van het Erfgoedcentrum Zutphen, vooral op het gebied van archeologie en monumentenzorg. Zo onderzocht bouwhistoricus Jeroen Krijnen afgelopen zomer het pand Roggestraat 5 in de mosterdstad. De aanleiding was een verbouwing van dit rijksmonumentale pand, waarbij de pleisterlaag van de voor- en achtergevel werd verwijderd. De vele bouwsporen zouden weer achter een nieuwe pleisterlaag verdwijnen, dus een documentatie van de gevels leek de gemeente Doesburg een goed idee.

Het van oorsprong middeleeuwse pand werd aan het begin van de zeventiende eeuw ingrijpend verbouwd en tweehonderd jaar later gebeurde dat nog eens. De gevel kreeg toen een nieuwe geveltop, gemetseld met kleine bakstenen. Maar wat te doen met de bestaande, oudere voorgevel uit ongeveer 1600? Deze is van veel grotere bakstenen gemetseld en kent diverse afwijkende details. Om er voor te zorgen dat de gevel eenheid uitstraalde werd het oude werk voorzien van nieuwe voegen. Die werden dwars door het bestaande werk ingeslepen in de bestaande bakstenen. Vervolgens werd de gevel geverfd en tenslotte zijn de nieuwe voegen opgezet. Zo was de gevel weer helemaal fris en modern.

Rond 1900 was het alweer tijd voor een nieuwe verbouwing en werd de gevel gepleisterd, waarbij de gevel eerst werd opgeruwd om een betere hechting van de pleisterlaag te krijgen. De afwerking van honderd jaar eerder ging daarbij grotendeels verloren. Door de documentatie van de gevel kon toch een idee worden gekregen van de bijzondere modernisering uit het begin van de negentiende eeuw.