Erfgoed van de week: Ouderwets speelgoed

Sinterklaas is weer in het land. Hij is al in Warnsveld en zaterdag zet hij voet aan wal in Zutphen. Voor kinderen is dit een spannende, maar vooral ook leuke tijd. Vol verwachting klopt hun hart, wat zal er dit jaar in mijn schoentje verschijnen?

Het speelgoed van nu is soms niet meer te vergelijken met het speelgoed van jaren geleden. Wat kregen kinderen vroeger? Waar speelden ze mee? In het Stedelijk Museum Zutphen wordt een grote collectie speelgoed bewaard en getoond. Speelgoed dat nog steeds hoog op het verlanglijstje staat voor veel kinderen is een mooie trein. Het exemplaar in het Stedelijk Museum Zutphen is een oude stoomtrein van ijzer, gemaakt tussen 1900 en 1925. De speelgoed tramwagon is nog ouder en stamt uit 1910.

Blokken, poppen en knuffels zijn nog steeds favoriet, vooral bij de wat jongere kinderen. De speelgoedhond dateert van 1950. Er is veel mee gespeeld, de hond heeft een deel van zijn vacht verloren! De babypop met luiermand en accessoires dateert van 1918. Daar hebben vast heel veel kinderen plezier van gehad. Net als van deze leuke blokken. Tegenwoordig hebben we Kapla, maar deze zijn toch ook wel erg mooi. Met originele bouwtekening!