Erfgoed van de week: Diorama à la Daguerre & Hôtel Turgot Parijs

We zijn weer beland in de warme wintermaanden. Voor veel mensen staat de maand december in het teken van gezelligheid, bij elkaar komen, lekker eten, kerstfilms kijken, feestjes en lichtjes. Overal op straat, in de stad en in woonwijken zie je een zee van lichtjes ontstaan en worden bomen opgetuigd. Dit deed ons meteen denken aan de Kijkdoosprent uit onze collectie. Deze sfeervolle plaatjes geven ons ook een warm en feestelijk gevoel.

Op achttiende- en negentiende-eeuwse kermissen waren kijkkasten en andere optische vertoningen heel populair. Kijkkasten waren de voorlopers van de bioscoop. In dit geval kon je door middel van verlichting van voren of van achteren, met dezelfde prent een heel verschillend dag- of nachteffect laten zien. Dit noemde men ook wel een Diorama à la Daguerre. Te zien in het Stedelijk Museum Zutphen.

Ook het werk van Wendelien Schönfeld geeft ons een kerstgevoel. Deze twee houtsneden uit een serie van acht maakte ze in opdracht van Hôtel Turgot, toen haar gevraagd werd de salons van het hotel in beeld te brengen. Dit achttiende-eeuwse pand huisvest de Foundation Custodia, die de nalatenschap van de Nederlandse kunstverzamelaar Frits Lugt beheert. De nadruk van zijn verzameling ligt op prenten en tekeningen. Wendelien Schönfeld maakte tussen 2005 en 2009 vijf weken lang schetsen van alle zalen. In haar atelier in Amsterdam werkte ze de opgedane indrukken uit in kleurenhoutsneden. Het zijn hele sfeervolle prints geworden. Nu te zien in de tentoonstelling Alle dagen kunst in Museum Henriette Polak.