Erfgoed van de week: Gezicht op Zutphen

2020 04 08 Herman van der Worp Gezicht op ZutphenHerman van der Worp was zowel fotograaf als kunstschilder. Hij schilderde, zoals gebruikelijk in zijn tijd, met een fotografisch oog en vice versa fotografeerde hij met schilderkunstige blik. Hij werkte veel met beide disciplines, maar Herman volgde uiteindelijk zijn hart. Rond 1900 stopte hij met fotografie in opdracht, omdat ‘het fotograferen hem maar weinig bevredigde’. De vrije schilderkunst beviel hem wel en die zelf gekozen vrijheid heeft hij dan ook volop benut. Dat blijkt wel uit de grote hoeveelheid schilderijen die hij maakte en de succesvolle exposities van zijn werk. Met veel gevoel voor kleur en sfeer maakte hij dit ‘persoonlijke portret’ van zijn eigen stad. Mooier en gevoeliger dan hij ooit op foto had vast kunnen leggen.

We verlangen allemaal naar onze vrijheid in deze moeilijke periode: vrij van zorgen over gezondheid, familie en vrienden en vrijheid in je bewegingsruimte. Maar deze periode kan ook mooie inzichten bieden en ruimte geven aan wat nog niet was. Wellicht ontdekt u ook een schilder- of fotografietalent en volgt u uw hart, net als Herman van der Worp deed.

Afbeelding: Herman van der Worp, Gezicht op Zutphen vanaf de Berkelsingel, 1878, olieverf op doek (collectie Stedelijk Museum Zutphen)