Erfgoed van de week: De pijp rokende Haas

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd er volop gewerkt aan de wederopbouw van onze stad. Naast het herstel van de oorlogsschade was er ook ruimte voor nieuwbouwplannen. Langzamerhand namen ook het gemotoriseerde verkeer en de bijbehorende vraag naar brandstoffen toe.

Een van de Zutphense architecten die actief was bij de (nieuw)bouwplannen was M.W de Haas. In 1954 tekende De Haas een autowasinstallatie met een brandstofstation bestaande uit vier ondergrondse tanks: drie tanks voor benzine en één voor autogasolie. Het servicestation was gelegen op de hoek van de Coehoornsingel en de Burgemeester Dijckmeesterweg, thans Burgemeester Dijckmeesterweg 14 t/m 24.

Per tank werden boven de grond twee pompinstallaties aangebracht waar de bestuurders hun tank konden vullen met benzine of autogasolie. Boven het servicestation, om je auto te laten wassen en om brandstof van het merk GULF te tanken, werden zes woningen gebouwd. De vergunningen voor de bouw werd in 1955 verleend.

Bijgaande tekening van architect M.W. de Haas geeft een schitterend overzicht van de moderne nieuwbouw weer. Geheel rechtsonder kijkt een pijp rokende haas in het gras voldaan naar het door hem geschapen bouwwerk.

In 1987 werd het service station gesloten en 1989 werden de ondergrondse tanks uit de grond verwijderd. Het gebouw met de zes woningen staat nog steeds fier overeind.

Onze collega’s Henk Beijers en Pieter Koemans van het team Documentair Informatiebeheer (dat de actuele archieven beheert) kwamen dit tegen in het archief van de bouwvergunningen. Deze bouwvergunningen worden voorbereid voor digitalisering.