Erfgoed van de week: Leve de vrijheid

Op 5 mei capituleerde de Duitse bezetter in Nederland. Op het bordes van het stadhuis van de zwaar beschadigde stad Zutphen kondigde de nieuwe burgemeester C.C. de Jonge de ‘s middags om 15.00 uur de bevrijding aan. Daarop werd op het ’s Gravenhof in plaats van de in 1940 omgezaagde Wilhelminaboom, onder enorme belangstelling symbolisch een nieuw exemplaar geplant. Deze boom staat nu nog voor de entree van de Musea Zutphen.

Vrijheid is een groot goed. Hoe belangrijk vrijheid is, merken we in zekere mate nu ook met de uitbraak van het coronavirus. We worden in onze bewegingsvrijheid beperkt voor het goede doel. Dit jaar is Nederland 75 jaar geleden bevrijd. Iets dat we uitgebreid zouden vieren, maar dat doen we nu op een andere manier.
Het is ook 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd is. Daar willen we vandaag bij stil staan, vanuit onze beperkte vrijheid genietend van de kleine dingen en de zon op onze huid.

Ter ere van 75 jaar vrijheid, is deze zomer de tentoonstelling Verhalen van Vrijheid / Tales of Freedom te zien in het Stedelijk Museum Zutphen. De vraag ‘wat betekent vrijheid voor jou?’ is de leidraad van deze tentoonstelling. Heel veel vormen van vrijheid komen aan bod: van de vrijheid van meningsuiting tot de vrijheid van religie en de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn. Ook de andere kant van vrijheid wordt belicht: onvrijheid die ontstaat door oorlog en intolerantie. De verhalen van allerlei mensen worden uitgelicht. Prachtig verbeeld in fotografie, video en schilderkunst. Met werken van Marvel Harris (Zilveren Camera winnaar 2018), Mies Olthuis, Mounira al Solh, Farzad Ariannejad, Dicky Takndare en Pim Heilmich.