Erfgoed van de week: Dr. Herderschêeschool werd Anne Flokstraschool

Een paar weken geleden bezorgde de heer Pot, oud-directeur van de Anne Flokstraschool, het Regionaal Archief Zutphen een stapeltje oude documenten van zijn school. Van een echt, compleet archief was geen sprake; het waren een paar foto- en jubileumalbums en wat schoolgidsen. Van die documenten is een lijst gemaakt met dertien inventarisnummers en die geven al met al toch nog een aardig beeld van deze speciale Zutphense school.

We kennen deze school voor speciaal onderwijs aan de Emmalaan nu onder de naam Anne Flokstraschool, maar van de oprichting in 1955 tot 1985 heette hij de Dr. Herderschêeschool. Naamgever Dirk Herderschêe (1877-1967) was een Amsterdamse schoolarts die in de middelste decennia van de 20ste eeuw baanbrekend werk verrichtte voor leerlingen met een speciale hulpvraag. Toentertijd sprak men over moeilijk lerende kinderen (mlk) en zeer moeilijk lerende kinderen (zmlk) die les kregen aan scholen voor buitengewoon lager onderwijs, de zogenaamde blo-scholen. De uit Friesland afkomstige Anne Flokstra (1916-2003) werd als directeur aangesteld. Flokstra had zich al vanaf 1950 aan de Zutphense Dr. Van Voorthuijzenschool het lot van het mlk-kind aangetrokken en was dus de aangewezen persoon om de nieuwe school richting te geven.

De albums met foto’s en knipsels geven een aardig beeld van deze Flokstra-periode. Nog meer informatie over de school en de activiteiten is opgeschreven door S. Laansma bij het 40-jarig jubileum in 1995. Uitgebreid staat de auteur stil bij de schoolreisjes van de leerlingen. Bijvoorbeeld bij een boottocht door Zutphen toen de school 25 jaar bestond. Van dat jubileum is in het archief een dik album aanwezig.

Flokstra verliet de school in 1973. In het in memoriam bij zijn overlijden in 2003 staat dat dit gebeurde na een conflict met het gemeentebestuur. In de aan ons geschonken stukken is daarover helemaal niks terug te vinden. Een dergelijk dossier zou ook niet passen bij de aard van dit kleine en toch speciale archief. Eerherstel voor Flokstra volgde in 1985 toen de verbouwde school zijn naam kreeg.

De inventaris van het archief is toegankelijk via de Collectie Archieven en de stukken zijn in te zien in de studiezaal van het Regionaal Archief Zutphen. De foto's worden momenteel gedigitaliseerd; enkele foto's zijn al terug te vinden op onze beeldbank. Foto's van leerlingen zijn uitdrukkelijk niet digitaal beschikbaar.