Erfgoed van de Week: Verborgen erfgoed?

Hoewel de Zutphense monumentenzorgers veel weten over monumenten, tasten zij ook nog wel eens in het duister… Bij een recentelijk bezoek aan een statig herenhuis aan de Deventerweg, kwamen ze in de kelder een vreemde gesloten betonnen bak tegen, hangend aan het plafond. De bak, van ongeveer 40 bij 80 centimeter, bevond zich ongeveer ter hoogte van de en-suitekast tussen de eet- en de woonkamer op de begane grond.

Bij nadere inspectie van de betreffende en-suitekast bleek dat de houten vloer een sparing had. Met enige moeite konden deze planken worden opgetild en kon een kijkje worden genomen aan de binnenkant van de betonnen bak. De wanden hiervan waren bekleed met een metaal. Verder was deze helemaal leeg.

Waar zou deze bak voor hebben gediend? Was het een geheime opbergplek, om bijvoorbeeld belangrijke documenten of andere waardevolle spullen te bewaren? Was het een onderdeel van een mechanische installatie?

Wij weten het antwoord nog niet, wellicht heeft u wel een idee? We horen het graag. Suggesties mogen worden gestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..