Erfgoed van de week: Mais

Het is deze weken weer een drukte van belang op de wegen. Oogstwagens rijden af en aan: de maisoogst is in volle gang. Sommige boeren hebben de mais al binnen; vanwege de droogte waren ze genoodzaakt op tijd te beginnen met oogsten. De velden ogen ineens weer kaal; waar je in de zomer beschut tussen de kolven liep, heb je nu weer een weids uitzicht.

Recent erfgoed

De velden zagen er vroeger echter heel anders uit. Foto’s met velden vol mais zijn nou typisch “recent” erfgoed. Want mais werd tot de Tweede Wereldoorlog amper in Nederland verbouwd. Mais komt van oorsprong uit Midden-Amerika en hoewel het na de ontdekking wel naar Europa kwam, bleek het gewas niet zo goed bestand tegen het Nederlandse klimaat. In het midden van de negentiende eeuw werden er op Tholen een paar proefvelden aangelegd, maar de economische opbrengst was nog niet zo hoog als de aardappelteelt. Na de Tweede Wereldoorlog promootte de regering de maisteelt, omdat er een tekort was aan veevoer. De kweek van soorten die beter bestand waren tegen de Nederlandse omstandigheden, zorgde uiteindelijk voor een definitieve opmars in heel Nederland.

Maar op oude foto’s van velden rond met name Zutphen, Warnsveld en Lochem zien we nog pittoreske plaatjes van rogge, het oogsten met de hand en opgestoken schoven. Foto’s van zonovergoten maisvelden en maishakselaars zijn (nu) nog schaars!