Erfgoed van de week: Nieuwe aanwinst voor Museum Henriette Polak

 

Museum Henriette Polak, hét museum voor modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst in Nederland, heeft drie olieverfschilderijen van Clara de Jonge toegevoegd aan de collectie.

Sinds de opening in 1975 toont het museum de vitaliteit, kracht en verscheidenheid van figuratieve kunst waarin vakmanschap en bezieling samenkomen. Clara de Jong is een van de kunstenaars uit de kerncollectie van het museum. Museum Henriette Polak had al een aantal olieverfschilderijen van De Jong in de vaste collectie.

De Jong had een indringende kijk op mens en maatschappij. Haar schilderkunst verbloemt de werkelijkheid niet. Ze was geen kunstenaar van het grote gebaar, maar haalde haar inspiratie uit de directe wereld om haar heen en gaf betekenis aan haar beelden vanuit haar persoonlijke herinneringen en ervaringen. Haar waardering voor de bezielde expressionistische schilderkunst die in de jaren vijftig populariteit genoot in Nederland, is in haar werken af te lezen.

Het werk ‘Bonenveld’ is te zien in Museum Henriette Polak en maakt deel uit van de tentoonstelling Magie van Licht | 75 jaar Hollandse Aquarellistenkring.
Dit jaar bestaat de Hollandse Aquarellistenkring (HAK) 75 jaar. Reden voor een feestelijke tentoonstelling in Museum Henriette Polak, die laat zien dat waterverfkunst springlevend is en een grote diversiteit kent in technieken, verschijningsvormen en onderwerpkeuzes.
De oprichters van de Hollandse Aquarellistenkring, waaronder Kees Verwey, Otto de Kat en Jan Wiegers, zijn allen vertegenwoordigd in de collectie van Museum Henriette Polak. Zij wilden de belangstelling voor de waterverfkunst aanwakkeren. Een streven dat gedeeld wordt door het museum dat regelmatig aandacht besteedt aan excellente aquarellisten. Voor Magie van Licht is een keuze gemaakt uit het werk van alle 59 huidige leden van de Hollandse Aquarellistenkring, naast een keuze uit de eigen collectie van het museum.
#erfgoedvandeweek #evdw #zutphen #stedelijkmuseum #aanwinst #regionaalarchiefzutphen #archief