Erfgoed van de week: Hollandia zilver

Zilver en Zutphen horen bij elkaar. Als stad en museum zijn we trots op ons eeuwenoude Zutphens zilver, met een geschiedenis die teruggaat tot de glorierijke Hanzetijd. Het einde van die eeuwenlange ambachtelijke zilvertraditie in Zutphen werd zo’n honderd jaar geleden ingezet met de oprichting van zilverfabriek Hollandia B.V. in 1917. Tot de sluiting in 1950 werden in zilversmederij Hollandia fabrieksmatig zilveren sier- en gebruiksvoorwerpen vervaardigd in serie met een ambachtelijke ‘touch’, waarbij de smaak van ‘de massa’ een belangrijke rol speelde bij de vormgeving, zoals Oud-Hollandse taferelen. Met de sluiting van de fabriek kwam er definitief een einde aan (groot) zilver uit Zutphen.

Hoewel fabriekszilver, zoals dat van Hollandia, vaak als ‘kitsch’ en minderwaardig wordt afgedaan, is een kanttekening op zijn plaats. Bij het maken en vooral de afwerking van de voorwerpen was eerlijke handwerk en ambachtelijk vakmanschap vereist. Dat fabrieksmatig werken, reproductietechnieken en ambachtelijke kwaliteit elkaar niet uit hoeven sluiten, maar aan kunnen vullen en versterken, laten we zien in de tentoonstelling Zilver voor iedereen, waarin Hollandia zilver uit Zutphen én hedendaags zilver door Nederlandse zilversmeden van dit moment in de spotlights staan. Ga samen met ons sprankelend het nieuwe jaar in!

De Musea Zutphen zijn nu, vanwege de coronamaatregelen, gesloten. Daarna is Zilver voor iedereen tot 9 mei te zien in het Stedelijk Museum Zutphen.