Erfgoed van de week: Een kippenhok als woning

In 1948 verklaart minister van Wederopbouw In 't Veld de woningnood officieel tot volksvijand nummer 1. Al vanaf de Tweede Wereldoorlog is er een enorme schaarste op de woningmarkt. Tijdens de oorlog zijn veel woningen verwoest en geldt er een bouwverbod. De woningnood lijkt een onverslaanbare volksvijand.

Langzaam herstel

De oorlogsschade is groot, in 1945. Een inventarisatie laat zien dat in Nederland 90.000 woningen zijn verwoest, 50.000 zwaar beschadigd. Tel daarbij op dat de bouw vijf jaar lang heeft stilgelegen. Toch maakt de Nederlandse overheid nou ook weer niet zo'n haast met de woningbouw. Eerst wordt een begin gemaakt met de wederopbouw van beschadigde fabrieken, infrastructuur en bedrijven. Nederland moet allereerst de werkgelegenheid en export weer op gang krijgen. Hier komt nog eens bij dat de Nederlandse bevolking erg hard groeit na de oorlog. Er wordt jong en veel getrouwd, veel kinderen worden geboren.

Tiny houses

Vandaag de dag is de woningnood nog steeds een groot probleem. Een van de oplossingen is de bouw van tiny houses. Het lijkt op het eerste gezicht een nieuwe oplossing, maar niets is minder waar. In 1948 wordt in de gemeente Warnsveld een tiny house avant la lettre opgericht. In mei 1948 vraagt Stokkink senior of zijn zoon met zijn gezin tijdelijk zijn intrek mag nemen in een van zijn vier kippenhokken. De hokken zijn gebouwd naast de door hem bewoonde boerderij aan de Warkenseveldweg. Net als het tiny house, bestaat de Warkenseveldweg inmiddels niet meer. De weg maakt nu onderdeel uit van de Lochemseweg

Bescheiden ‘appartementen’

"Het gebouwtje dat de fam. J. Stokkink gaarne als tijdelijke woning wil betrekken heeft de volgende appartementen:
a. 1 kamer groot 3.55 x 4.25 Meter
b. 1 “ “ 3.55 x 4.25 “ welke door een schot in twee delen is verdeeld en gebruikt zal worden als slaapvertrekken.
c. Keuken 2.40 x 5.00 Meter.
d. Bergplaats met privaat
In de keuken is een welwaterpomp.”

Op basis van het Ketenbesluit 1924 wordt op 26 mei 1948 door de gemeente Warnsveld de toestemming verleend tot bewoning van het kippenhok.

Bouwvergunningen Warnsveld

Wij kwamen dit bijzondere bouwwerkje tegen tijdens het inventariseren van de bouwvergunningen van de voormalige gemeente Warnsveld. Iedere vergunning heeft hierbij een uniek nummer gekregen. Alle documenten die onderdeel uitmaken van de bouwvergunning zijn netjes op volgorde gelegd, wat het raadplegen makkelijker maakt. Op dit moment wordt hard gewerkt aan het scannen van alle documenten. Medio januari zijn alle bouwvergunningen van de voormalige gemeente Warnsveld op de website van het Erfgoedcentrum Zutphen digitaal te raadplegen in de Collectie Bouwvergunningen. Alle bouwvergunningen van de gemeenten Zutphen en Lochem zijn hier al digitaal te raadplegen.