Erfgoed van de week: Na het zwemmen, 2012

2020 12 10 Erfgoed van de week januari 2021 Wendelien Schönfeld Na het zwemmen collectie Museum Henriette Polak

Een echte nieuwjaarsduik zat er dit jaar helaas niet in. Ook dit mannetje is lichtelijk teleurgesteld. Maar niet getreurd, er zijn alternatieven! Geen zin om zelf een emmer ijskoud water over je hoofd te gooien? Neem dan een duik in de Musea Zutphen, waar je twee musea onder één dak vindt. In de vaste collectie van Museum Henriette Polak vind je dit prachtige beeldje van kunstenaar Wendelien Schönfeld.

Schönfeld is voornamelijk bekend om haar houtsnedes en olieverfschilderijen, maar ze maakt ook beeldjes van hout, zoals dit beeld ‘Na het zwemmen’ uit 2012. Het mannetje zit voor zich uitstarend, met een naar binnen gekeerde blik, op een handdoekje op een vlonder met zijn benen in het water. Zijn gebruinde hoofd en armen steken af tegen zijn verder vrij kleurloze lichaam. Je voelt bijna de frisse buitenlucht.

Schönfeld behoort, net als Arie Schippers, tot de laatste generaties kunstenaars die nog een opleiding hebben gehad aan de ‘oude’ Rijksacademie. Ze heeft nog les gehad van Willem den Ouden. Aan het einde van de jaren zeventig onderging de klassieke kunstacademie een grote reorganisatie. De aandacht voor de typisch Nederlandse schilder- en beeldhouwtraditie werd vervangen door een internationale visie en aanpak. Desalniettemin is Schönfeld met haar prachtige houtsnedes, olieverfschilderijen, tekeningen en beelden een gevestigde naam binnen de kunst- en cultuursector. Haar werk kenmerkt zich door een levendig kleurgebruik en eigentijdse elementen in de voorstellingen.

Behoefte aan een diepere duik? Bezoek dan de website van Musea Zutphen tijdens deze lockdown en bekijk de collectie van Museum Henriette Polak of recente aanwinsten. Of volg de socialemediakanalen waar we momenteel diverse stukken uit de collectie toelichten.