Erfgoed van de week: Wat zien we hier?

Erfgoed van de week archief politiemannen

Deze statige foto werd onlangs geschonken aan het RAZ. Omdat enige toelichting ontbrak, moesten de fotodeskundigen onder onze vrijwilligers zelf antwoorden vinden op de basisvragen: wie, waar, wanneer en waarom.

Met fotovergelijking wist een vrijwilliger al snel de juiste locatie te achterhalen. De muur op de achtergrond is die van de het oude kloostergebouw aan de Rozengracht. Dat gebouw deed rond de vorige eeuwwisseling dienst als kazerne, later als Stedelijk Museum en nu kan men er overnachten en eten in hotel-restaurant Broederenklooster.

Ook de datum kon vrij nauwkeurig worden vastgesteld, namelijk ná 1896. Want in dat jaar werd de vleugel van het oorspronkelijke dormitorium ingrijpend verbouwd en dat leverde de kenmerkende raampartij op. In die jaren legerden de troepen van de Koloniale Reserve in deze kazerne. Van 1890 tot 1912 waren zij er de vaste bewoners. Toch zien wij hier niet de uniformen van de “kolonialen” zoals zij toen werden genoemd. Die zien er echt anders uit. De kragen van de uniformen waarop steeds een ander nummer staat, wees een vrijwilliger op het Zutphens politiekorps. Door vergelijking met andere foto’s uit onze grote collectie kon deze aanname worden bevestigd. In het archief vinden we registers met op naam verstrekte dienstkleding. Alle pantalons, petten, laarzen en veters, regenmantels, sabelkoppels en “distinctieven” voor 1e of 2e klas worden beschreven, maar een verwijzing naar de kraagnummers ontbreekt helaas.

Dankzij de deskundigheid van onze vrijwilligers weten we nu al aardig wat van deze erfgoedwaardige foto. Alleen de waaromvraag bleef onbeantwoord. Schuilt in u ook een echte fotoduider en hebt u het antwoord? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!