Erfgoed van de week: Liber Aureus Zutphaniensis (Het Gouden Boek van Zutphen), 1350-1500

2021 02 03 BR 00026 I Stedelijk Museum ZutphenLezen heeft veel mensen tot nu toe door de coronacrisis geholpen. Het blijkt zelfs dat lezen momenteel in de top 10 van populaire vrijetijdsbestedingen boven Netflixen staat. Verhalen over mensen, over de toekomst of juist het verleden, zorgen voor beelden die ons denken ondersteunen. De informatie die we via lezen tot ons krijgen is als voeding voor je brein. En dat lezen van alle tijden is, blijkt wel uit dit nieuwe topstuk van het Stedelijk Museum Zutphen: Liber Aureus Zutphaniensis, oftewel Het Gouden Boek van Zutphen.

Deze middeleeuwse prachtband is afkomstig van het kapittel van Sint Walburgis in Zutphen en bevat een lectionariumgedeelte uit de veertiende eeuw met liturgische teksten, evangeliën, gezangen (met muzieknotatie), leesstukken, brieven, eedformules voor kerkelijke functionarissen en een cartularium (register) uit de periode uit de periode 1356-1515 met onder meer goederenlijsten en statuten van het kapittel van Sint Walburgis.

Dit alles is gevat in een eikenhouten boekband waarvan de voorzijde is beslagen met verguld zilver en versierd met bergkristallen en verguld zilveren rozetten en bladranken. In het midden bevindt zich een groot medaillon van bergkristal op rood fluweel, waar (mogelijk) eens een reliek werd bewaard.

Het Gouden Boek van Zutphen is een van de nieuwe topstukken die na de lockdown voor het eerst te zien zullen zijn in het Hof van Heeckeren (vaste opstelling Stedelijk Museum Zutphen) en is in bruikleen van HH Parochie Twaalf Apostelen, Zutphen.