Erfgoed van de week: Henri de Haas

2021 03 05 de Haas Henri 05

In Museum Henriette Polak wacht een zaal vol magie op een bewonderend publiek. Een van de 59 aquarellen van de huidige leden van de Hollandse Aquarellistenkring is een kleine aquarel van kunstenaar Henri de Haas (1937-2018). Het is een werk dat in 2019 met zes andere kunstwerken van Henri de Haas als schenking aan de collectie van Museum Henriette Polak kon worden toegevoegd.

Henri de Haas, veelzijdig kunstenaar, die schilderijen, grafiek, keramiek, muziek, film- en theaterproducties maakte, laat zich hier van zijn meest poëtische kant zien. De Haas had een passie voor de aquarel, het werken met waterverf op papier. Zijn benadering van dit medium is onconventioneel en hij paste het in verschillende stijlen toe. Van grote composities gevuld met driftige figuren in interactie, grillige droombeelden tot uiterst gevoelige, soms verstilde landschappen.

In dit landschap is de kleur groen. Herkenbaar als landschap met een voorgrond, horizon met bomen en lucht daarboven, is het vooral de beleving van dat landschap, de sfeer, die indruk maakt. En de enorme ruimtelijkheid. Het indrukwekkende groen, die grote frisse vlakte, al die groene tonen als variaties op één kleur. Sprankelend van dauw, geurig gras, zompig onder schoenen, groen langs knotwilgen, heel ver weg de hemel in.
Wie deze ruimtelijk-groene sensatie wil beleven, moet nog even geduld hebben. Zodra Musea Zutphen weer bezoekers mag ontvangen is Magie van Licht is tot en met 30 mei 2021 te zien in Museum Henriette Polak. 

Henri de Haas, Het landschap – groen, 2009,
Aquarel, ca. 40x28 cm, Collectie Museum Henriette Polak