Erfgoed van de week: Dame in rood

Martin Monnickendam, Portret van Margot van Hasselt, olieverf op doek, 1915Dit indrukwekkende portret hangt in de vaste presentatie van het Stedelijk Museum Zutphen. Het kon vorig jaar als schenking uit particulier bezit aan de collectie worden toegevoegd.

Op uitnodiging van de schilderes Margot van Hasselt bezocht de kunstenaar Martin Monnickendam Huis Empe, dichtbij Zutphen, diverse malen. Hij kwam er met zijn gezin om er te genieten van het buitenleven, maar ook om er te schilderen. Monnickendam schilderde niet alleen het huis, maar ook de bewoners. Zo besloot hij een groot portret te maken van Margot, zelf schilderes, in de voor hem typerende kleurrijke stijl. Margot reageerde hierop zeer enthousiast: “Ik voel wel voor een amazoneportret, omdat het eens iets anders is, dames in mooie japonnen komen zoo vaak voor. Het roode jasje-idee vind ik heel bizonder goed […].”

Het amazoneportret van Margot werd voor het eerst tentoongesteld bij de Vereeniging Sint Lucas in het Stedelijk Museum te Amsterdam in mei/juni 1916. Freule Marie de Jonge, eveneens schilderes, was diep onder indruk: “Waarde professor, ik heb vandaag voor het eerst kennis gemaakt en leg mijn bewondering aan uwe voeten. Ik vind het prachtig.” In 1935 overleed Margot van Hasselt in Utrecht op 56-jarige leeftijd; haar dood heeft Martin Monnickendam erg aangegrepen.

Afbeelding: Martin Monnickendam, Portret van Margot van Hasselt, olieverf op doek, 1915