Erfgoed van de week: Gekleurde kopergravure

Dubbelportret Gerardus Mercator (1512-1594) Iudocus [Jodocus] Hondius, (1563-1612), 1613 (Stedelijk Museum Zutphen/Collectie de Zeeuw)Musea Zutphen heeft deze week een bijzondere Erfgoed van de week: dit dubbelportret was een van de favoriete prenten van Arie de Zeeuw. Omdat deze lieve, trouwe, kundige en bijzonder aardige vrijwilliger op 31 januari 2021 overleed, delen we dit portret als eerbetoon: ‘Kaarten Arie’ betekende veel voor de stad, het museum en de mensen hier.

Hij heeft meer dan een halve eeuw zijn kennis en tijd ter beschikking gesteld aan het museum én hij was vooral ook een altijd positieve en gezellige vrijwilliger. Zijn kennis van Zutphen was onbegrensd. Zijn eigen ‘Collectie de Zeeuw’ is in de loop der jaren uitgegroeid tot een particuliere collectie van landelijk belang. Hij heeft een bijzondere verzameling historische kaarten, prenten en plattegronden (meer dan 1.000 objecten waaronder uiterst zeldzame stukken) nagelaten aan zijn geliefde Zutphen. Ze zijn inmiddels overgebracht naar het Hof van Heeckeren. Daardoor zal de naam van Arie de Zeeuw voor eeuwig aan verbonden zijn aan zijn collectie, stad én museum.

Deze favoriete prent van hem toont twee cartografen van Vlaamse afkomst: Hondius en Mercator. Ze zijn geportretteerd met de attributen van hun vak: globes, passers, een landkaart en graadstokken. Het hondje naast de armillairsfeer (de driedimensionale voorstelling van de aarde) bovenaan het lijstwerk in de prent gebruikte Jodocus Hondius ook als zijn drukkersmerk. Met dit dubbelportret wilde Hondius suggereren dat hij de opvolger was van Mercator. Het portret verscheen in 1613 in Mercators 'Atlas', bij Jodocus Hondius uitgegeven in Amsterdam.

Afbeelding: Dubbelportret Gerardus Mercator (1512-1594) Iudocus [Jodocus] Hondius, (1563-1612), 1613 (Stedelijk Museum Zutphen/Collectie de Zeeuw)