Erfgoed van de week: Opticaprenten

Het Stedelijk Museum Zutphen beheert een grote collectie illuminatie- en opticaprenten. Deze prenten uit de 18e eeuw, waren bedoeld om te bekijken in een kijkkast of met behulp van een optica spiegel. Opticaprenten behoren de voorstelling in spiegelbeeld weer te geven en zijn te herkennen aan hun opschrift in spiegelbeeld.

Een andere vorm is de illuminatieprent, van dik papier met uitgeknipte ramen en lichtbronnen, die in een kijkkast werden bekeken met een lamp erachter. Zo kon zowel een dag- als een nachteffect gerealiseerd worden. Alle opticaprenten zijn met de hand ingekleurde kopergravures. Het perspectief is dikwijls overdreven voor het diepte-effect. Ook van het oude Zutphen zijn enkele illuminatieprenten bekend.

Op deze opticaprent staat de Schupstoel met de Laarbinnenpoort en links een stuk van de Oude Wand afgebeeld. De ingekleurde kopergravure is gemaakt door Probst rond 1751 en opgenomen in de Collectie De Zeeuw van het Stedelijk Museum Zutphen.

Een uitgebreide selectie van deze opticaprenten is tot en met 7 november 2021 te zien in de tentoonstelling “Op Reis***, Historisch Toerisme” in het Stedelijk Museum Zutphen.

2021 07 28 opticaprent