Erfgoed van de week: Een vuurstenen spits

Archeologen houden van alle oude spullen. Dat kan niet anders, want anders ben je niet zo geïnteresseerd in het vak om er in af te studeren. Maar de meeste mensen weten niet dat ook archeologen zijn onder te verdelen in hun specialismen en interesses. Zo is een groot deel van het Zutphense Team Archeologie fan van de middeleeuwen en aardewerken of metalen vondsten. Van vuursteenliefhebbers en prehistorici zoals ik, Renske den Boer, hebben we er al minder. Maar als ik vuursteen onder ogen krijg, ga ik glimmen.

(lees verder onder de afbeelding)

Bewerkelijk

Vuursteen is bewerkelijk materiaal. Je hebt een technische planning nodig om het goed te bewerken en een goede oog-hand coördinatie. Voor de eerste bewerking gebruik je een steen, zodat je mooie platte plaatjes kunt produceren. Voor de nabewerking tot een gebruiksvoorwerp, heb je vaak zachtere materialen nodig zoals gewei. Als je de punt daarvan op de rand van zo’n plat plaatje zet, krijg je de mooie regelmatige bewerking van de rand van het artefact dat je op de foto ziet.

Andere tijden

Deze pijlpunt, ook wel spits geheten, is gevonden in 1991 op de Schupstoel. Precies daar waar nu ook weer gesproken wordt over de herinrichting van het plein, is toen een opgraving geweest in de kelders van Schupstoel 5 waar een openbare fietsenkelder gepland was. Daar hadden Michel Groothedde en zijn team toen het geluk om deze prachtige spits uit de Vroege Bronstijd te vinden. De pijlpunt werd ongeveer 4000 jaar geleden op een houten stok geschacht om met een boog af te schieten op wild dat toen in de bossen veelvuldig leefde. Degene die de spits afschoot heeft in een vroege boerengemeenschap gewoond, maar in die gemeenschappen werd ook nog veel gejaagd om het dieet aan te vullen.

Het lijkt maar een suf steentje, maar als je het mij vraagt is het heel veel meer dan dat. Het is een blik op een ander soort leven dat hier in andere tijden geleefd werd.