Erfgoed van de week: Met de trein naar de Alpen

Met deze poster uit 1947 probeerde de S.N.C.F. (de Franse Spoorwegen) klanten te verleiden om met de trein naar de Alpen te reizen met de slogan: “Enkele uren met de trein, enkele dagen sneeuw, een jaar kleur”. PosterSNCFklHet geeft een prachtig beeld van het toerisme in de jaren na de Tweede Wereldoorlog.


Maar wat doet deze poster in de collectie van het Stedelijk Museum Zutphen? De conservator vond hem jaren geleden opgerold in een la. Zonder enige aanwijzing van herkomst of bedoeling. Hij past beslist niet in het verzamelbeleid van het museum, dat zich vooral richt op de geschiedenis van Zutphen en omgeving.


Eén theorie is dat hij met de enorme collectie van de bekende tekenaar/illustrator Jo Spier (1900-1978) is meegekomen. In 1975 schonk de inmiddels in de Verenigde Staten wonende en werkende illustrator het grootste gedeelte van zijn collectie aan zijn geboortestad Zutphen. Vanuit Amerika creëerde hij ook veel reclamewerk voorde Nederlandse Spoorwegen, waaronder kalenders en posters. Wellicht heeft iemand hem ooit ter inspiratie deze prachtige poster opgestuurd.

Deze bijzondere vondst in onze collectie is tot en met 7 november 2021 te zien in de tentoonstelling “Op Reis***, Historisch Toerisme” in het Stedelijk Museum Zutphen.

De reclameposter van de S.N.C.F. uit 1947 maakt deel uit van het drukwerk van de collectie Stedelijk Museum Zutphen.