Erfgoed van de week: De Kunst van het Reizen/Reizen in de Kunst

2021 08 16 Evdw Adriaan van Esveld reizigers HP 00638In 1850 was men in brede kring van mening dat regelmatig naar en door de natuur reizen nodig was als ‘tegengif’ tegen het kwaad van de stad. Wie op reis gaat, op zoek naar ontspanning, rust en schoonheid, kan zich laten inspireren door de kunst. Exotische landschappen, stadsgezichten, andere mensen en culturen, door de ogen van de kunstenaar gezien en verbeeld, kunnen ons motiveren om zelf op ontdekkingsreis te gaan. Pas nadat bekende 19e-eeuwse Engelse kunstenaars en schrijvers zich meer gingen richten op hun eigen landschappen in Groot-Brittannië - als bijvoorbeeld Noord-Wales, het Lake District en de Highlands van Schotland - begon het binnenlands toerisme te groeien.

Mooie voorbeelden zijn grote kunstenaars als Wim Oepts en Vincent van Gogh, die ons de Provence laten zien. Geen wonder dat het VVV van Arles de sterke band tussen kunst en reizen blijft gebruiken. Ook in de collecties van de Musea Zutphen lonken vele mooie landschappen naar de reiziger. Maar ook de reiziger zelf ontbreekt niet.

Deze en andere kunstwerken uit de collectie van Musea Zutphen zijn tot en met 7 november 2021 te zien in de tentoonstelling “Op Reis***, Historisch Toerisme” in het Stedelijk Museum Zutphen.

Schilderij: Adriaan van Esveld (1947), Reizigers, 1990, olieverf op doek,
Museum Henriette Polak Zutphen.