Erfgoed van de week: Een pakhuis met passende kleuren

Ook dit jaar verrassen we u weer elke woensdag met "Erfgoed van de week", die onze collega's van archeologie, het Regionaal Archief Zutphen, Musea Zutphen en - zoals deze week - monumentenzorg tegenkomen in hun werk. Wilt u reageren? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De prachtige oude binnenstad van Zutphen wordt gewaardeerd om haar vele monumenten en historisch gegroeide structuur. Toeristen die onze stad aandoen verbazen zich over de vele historische elementen die nog aanwezig zijn. De gelaagdheid van een monumentale gevel met haar vele details bepalen het historische karakter.

Een heel belangrijk element daarin is kleur. Met kleur kon een pandeigenaar zich onderscheiden en laten zien hoe rijk hij of zij was. Vaak waren de afzonderlijke onderdelen voorzien van een andere kleur. De polychromie was vroeger veel rijker, dan tegenwoordig.

Met name na de Tweede Wereldoorlog zien we een omslag. Vaak vanuit financieel oogpunt en soms vanuit eenvoud of toen geldende esthetische principes werden steeds meer witten toegepast. En de witten werden steeds “witter”. Later werden ook grijzen geïntroduceerd en zien we dat bijvoorbeeld de groenen en de blauwen steeds donkerder werden. Vaak had dit een versobering van de gevels tot gevolg. Kleurhistorisch onderzoek toont aan dat er vroeger veel meer kleur werd toegepast.

Soms biedt een kans zich aan om een authentiek kleurenschema terug te brengen op een pand, om zo een stukje monumentale uitstraling te herstellen. Een mooi voorbeeld is Heukestraat 51 waarbij de eigenaar, op advies van historisch kleuronderzoeker Bert Jonker, de gevel heeft voorzien van een authentiek kleurenschema. Het pakhuis heeft hiermee een stukje monumentaliteit herkregen en daarmee ook de straat waar het is gelegen. Het plan is om dit bijzondere pakhuis te transformeren tot woonhuis.