Erfgoed van de week: Het bankje van Jeanne

Ida Gerhardt bankje Jeanne collectie Musea Zutphen P 10531Al meer dan dertig jaar bezit het Museum Henriette Polak een witgeschilderd gietijzeren bankje. Het stond jarenlang op de bekende binnenplaats van het oude museum aan de Zaadmarkt. Menig bruidspaar is op het bankje gefotografeerd in de tijd dat het museum een geliefde locatie was voor trouwreportages.

Na een behoorlijk anoniem bestaan ontdekten we midden jaren negentig dat het bankje daadwerkelijk een serieuze relatie met het museum heeft. Dat gebeurde door de herontdekking van een serie foto’s van de hand van de Zutphense boekhandelaar Ad ten Bosch. Hij fotografeerde meerdere schrijvers en kunstenaars bij het bankje. Niet alleen de schrijver Adriaan Roland Holst en de beeldhouwster Charlotte van Pallandt, maar ook kunstenares Jeanne Bieruma Oosting en de dichteres Ida Gerhardt.

Museum Henriette Polak heeft vanaf het begin werk verzameld van Van Pallandt en Bieruma Oosting. Deze laatste was zelfs nauw betrokken bij de oprichting van het museum. Zo is vermoedelijk ook het bankje bij het museum beland. Het is nu tijdelijk te zien in de grote overzichtstentoonstelling “Geen tijd verliezen, Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994” - tot en met 21 augustus van dit jaar in het Hof van Heeckeren. Daarna verhuist het terug naar zijn nieuwe en al vertrouwde plek in de tuin van het Hof van Heeckeren.

Op deze foto zien we de schrijfster Ida Gerhardt (1905-1997), staande voor het bankje toen het nog voor Huize 't Elger in Almen stond. Haar literaire collecties en biografische voorwerpen worden in het Erfgoedcentrum bewaard (Regionaal Archief en Stedelijk Museum).