Erfgoed van de week: Restauratie van de Van Langren Globe

de Van Langren Globe (collectie Musea Zutphen)Deze aardglobe, vervaardigd door Jacobus Florentius van Langren, is door de gemeente Zutphen aangekocht in 1608. Op een cartouche op de globe valt te lezen dat deze speciaal is gemaakt voor de stad Zutphen. Voor zover we weten is de globe nog nooit buiten de stadsgrenzen geweest, tot nu toe. Want na ruim 400 jaar was de globe toe aan een facelift.

Papierrestaurator Francien van Daalen en houtrestaurator Jurjen Cremer hebben samen een plan gemaakt om de globe en de houten stoel schoon te maken en daar, waar nodig, te restaureren. Om dit te bekostigen hebben de Musea Zutphen een subsidie ontvangen van de Vereniging Rembrandt. Inmiddels is de sterk verbruinde vernislaag van de bol verwijderd en ziet hij misschien wat bleekjes, maar hierdoor zijn nog meer details zichtbaar geworden en zal de fantasie van de bezoeker straks nog meer geprikkeld worden. We verwachten dat de globe aan het einde van dit jaar weer in volle glorie in het museum te bewonderen zal zijn.

Interessant om te weten

Deze Van Langren Globe heeft een diameter van 53 centimeter. Hij zit in een houten stelling en heeft een kompas in koperen graadboog. De overwintering op Nova Zembla (1596/1597) van Willem Barentsz, een zeer indrukwekkend voorval in die tijd, is op de Zutphense Globe te zien. Bij de noordpool zijn namelijk Barentsz' schip en zijn hut 't Behouden Huys getekend. Van deze aardglobes uit de wereldberoemde Nederlandse globeproductie van de zeventiende eeuw zijn er slechts een tiental in heel Europa bewaard gebleven.