Erfgoed van de Week: Vikingen op Zomertoer

Skelet Vikingaanval 882 te zien Stedelijk Museum ZutphenWie afdaalt in de kelder van het Stedelijk Museum Zutphen ziet de schokkende getuigen van de Vikingaanval van Zutphen in 882. Het is precies 25 jaar geleden dat archeologen van de gemeente Zutphen deze macabere vondst deden. In een bouwput voor het nieuwe stadhuis troffen zij onder een laat negende-eeuwse brandlaag resten aan van een door Vikingen verwoeste nederzetting. Te midden van verkoold hout en graan, gebroken huisraad en de poten en schedels van in groten getale geslachte runderen ontdekten zij menselijke skeletresten van meerdere personen.

Twee skeletten waren nog min of meer compleet: een kind van jaar of 13 en een volwassen vrouw van ongeveer 35 jaar oud. Ze werden gevonden onderin een ‘komhut’ waar ze mogelijk ook zijn vermoord.

Waarschijnlijk hebben de skeletten (van moeder en dochter?) langere tijd bloot gelegen, vooral de botten van het kind lagen door de war. Bij de Vikingaanval van Zutphen in 882 bleef ook de regio niet gespaard. Zo zijn er voor Warnsveld aanwijzingen dat een opgegraven boerenerf op de Schekmanshof door Vikingen is platgebrand. Het ziet er naar uit dat men kort na deze dramatische gebeurtenis de draad weer heeft opgepakt. Zo’n driehonderd meter verderop zijn in het najaar van 2020 bij archeologisch onderzoek in Kremerskamp resten gevonden van een boerenerf uit de late negende en tiende eeuw. Recent specialistisch onderzoek naar het hout van de hier gevonden waterput suggereert een kapdatum in 883, nog geen jaar na de Vikingaanval. 

Verhaal van Gelderland Zomertoer

Meer weten over Zutphen in de negende eeuw en de Vikingaanval? Kom dan zaterdag 2 juli naar de ‘Verhaal van Gelderland Zomertoer’ in Zutphen. Tussen 10.00 en 17.00 uur zijn de musea rondom het ’s Gravenhof gratis te bezoeken, kan de toren van de Walburgiskerk worden beklommen, zijn er lezingen en wordt een film vertoond over Hamaland, een graafschap van het Karolingische Rijk.

De Verhaal van Gelderland Zomertoer is een samenwerking van Erfgoed Gelderland, Omroep Gelderland, Musea Zutphen, Erve Eme, de Walburgiskerk, Erfgoedcentrum Zutphen en gemeente Zutphen. De dag wordt ondersteund door provincie Gelderland.