Erfgoed van de Week: Zwaluwstaart?

Zwaluwstaart

Bij de term ‘zwaluwstaart’ denken we vanuit erfgoed al snel aan de techniek die onder andere in historische gebouwen werd gehanteerd om twee houten onderdelen met elkaar te verbinden. Recentelijk werden monumentenzorgers van de gemeente Zutphen echter geconfronteerd met een andere vorm van zwaluwstaarten...

Wie in juni en juli door de Kuiperstraat loopt, herkent al snel het gekrijs van de bekende kleine zwarte vogeltjes. Enkele tientallen zwaluwen hebben zich dit stadsdeel toegeëigend. Enkele monumentale panden in deze straat zijn voorzien van een overstekend dak met daaronder doorlopende gordingen of korbelen. Op deze plekken bouwen de zwaluwen hun nesten.

De zwaluwen voelen zich al jarenlang aangetrokken tot de Kuiperstraat. Met hun prachtig vormgegeven nesten zijn het net kleine architecten. Met klei, zand en organisch materiaal maken de zwaluwen kleine bolvormige bouwwerkjes. Helaas leidt de aanwezigheid van zwaluwen voor sommigen ook tot overlast. Hun uitwerpselen komen soms terecht op uitstekende onderdelen van een pand zoals dorpels, waar het weer opspat tegen de ramen of de muur. Niet echt een fraai gezicht. Niet vreemd dat het voor sommige bewoners voelt alsof ze in de ‘nesten’ zitten.