Erfgoed van de Week: Wim Bannink, Zutphense bruggen anders bekeken

K Gereed Oude IJsselbrug 6871 schroefloos BanninkIn het kader van de Zutphense Fotozomer en het Zutphense Erfgoed-themajaar “1572” toont het Stedelijk Museum Zutphen momenteel foto’s van de Zutphense kunstfotograaf Wim Bannink (1946). Het is een verrassende serie foto’s van de bruggen rondom Zutphen. Bruggen die door de eeuwen heen gezorgd hebben voor letterlijke en figuurlijke verbindingen tussen mensen en plaatsen. Verbinding is een van de kernbegrippen van dit themajaar.

Wim Bannink zelf zegt hierover: “Het landschap heeft mijn grote belangstelling, zowel voor mij als mens, als ook voor mijn fotografie. De natuur is in mijn fotowerk vaak uitdrukkelijk aanwezig. Vele en verre reizen hebben mijn fotografie beïnvloed. Echter, de laatste tijd hebben grote, door het menselijke brein ontworpen en gemaakte bouwsels in het landschap, mij gefascineerd. Dat zijn de bruggen. Het denkwerk van de ingenieurs en het bouwen met het zware materiaal spreken, mij erg aan. Genoeg reden om van deze robuuste constructies deze fotoreeks te maken. De foto’s drukken op realistische en tegelijkertijd abstracte wijze mijn bewondering uit.”

De tentoonstelling Connections Fotowerk van Wim Bannink is tot en met 25 september te zien in het auditorium van het Hof van Heeckeren.