Erfgoed van de Week: Wat een gekras

Tijdens een bezoek aan de Boompjeswal verbaasden monumentenzorgers zich over de kwaliteit van een 19-eeuws stukje metselwerk. De muur was, zoals veel panden in deze straat, in kruisverband opgemetseld. Zoals te zien op de foto’s werd de horizontale lintvoeg dikker uitgevoerd dan de verticale stootvoeg. Dit had met name esthetische redenen.

Restauratie van dergelijke gevels vraagt veel aandacht. Helaas zien de collega’s van monumentenzorg het bij herstelwerkzaamheden nog weleens misgaan. Voor het gemak of wegens onkunde wordt de dunne stootvoeg te ver uitgeslepen, zodat deze bij het vullen net zo dik wordt als de lintvoeg. Dit is een onherstelbare ingreep en daarom strijdig met de uitgangspunten van monumentenzorg.

Maar wat dit specifieke metselwerk aan de Boompjeswal ook bijzonder maakt, zijn krassen op de baksteen. Bij de bouw wilde men de gevel zo fraai en strak mogelijk opmetselen. Om te zorgen dat het metselverband precies goed uit kwam, werden lichte krasjes op de baksteen gemaakt zodat men exact wist waar de bovenliggende stootvoeg moest komen. Menigeen zal denken dat het willekeurige beschadigingen zijn, maar wanneer je goed kijkt herken je een patroon.