Erfgoed van de week: Zutphen 1572

20221019 Evdw VogelparkHet hele jaar staat in het teken van 1572. Omdat "de geboorte van Nederland" 450 jaar geleden is. Don Frederik viel in dat jaar Zutphen aan en de inname van de stad (16 november 1572) staat bekend als het "Bloedbad van Zutphen", waarin volgens de overlevering honderden Zutphenaren zijn afgeslacht. Afgelopen weekend hebben archeologen de plek van de aanval bij de Spanjaardspoort in het huidige Vogelpark opgegraven. Iedereen die dat wilde mocht helpen bij de opgraving. Heb je het nog niet gezien? Ga dan snel kijken, want vandaag verdwijnt een groot deel weer onder de grond en het laatste (diepste) stuk aanstaande maandag. Wil je er meer over weten? Wandel dan op vrijdagmiddag 21 oktober of zaterdagmiddag 22 oktober mee met historicus Johan Visser. Hij deed onderzoek naar het "Bloedbad van Zutphen". Hierover schreef hij een boek dat morgenbij het Stedelijk Museum Zutphen wordt gepubliceerd. Op basis van zijn onderzoek laat hij zien dat er weinig van het verhaal over het bloedbad klopt. Toch vielen er wél honderden slachtoffers. Wie waren dat? Wat is er dan wel gebeurd? Hoe is het verhaal ontstaan? En waarom vertellen we het elkaar nog steeds? In de rondleiding (ca 1,5 uur) vertelt Visser het verhaal van Zutphen in 1572 aan de hand van Zutphense monumenten als de Walburgiskerk, het Wijnhuis én de Spanjaardspoort. Na afloop kun je op eigen gelegenheid de tentoonstelling over 1572 in de Walburgiskerk bezoeken.

En neem ook de tijd om de tentoonstelling "Als stadsmuren konden spreken... Duizend jaar vestingstad Zutphen" in het Stedelijk Museum Zutphen te bekijken.

Op de foto is te zien hoe iedereen zaterdag 15 oktober 2022 de archeologen kon helpen met de opgraving bij de Spanjaardspoort. (foto Patrick van Gemert)