Erfgoed van de week: Wilhelmina wordt Koningin, 1898

Op 31 augustus 1898 werd Wilhelmina 18 jaar. Sinds de dood van haar vader in 1890 was ze al koningin, maar was haar moeder Emma regentes. In 1898 werd Wilhelmina ook officieel ingehuldigd als staatshoofd. In heel Nederland werd dit op uitbundige wijze gevierd. Ook in Zutphen was dit het geval.

Er werden allerlei feestelijkheden en bijeenkomsten georganiseerd en ook werd de stad fraai versierd. Met name de winkeliers en bewoners van straten als de Beukerstraat, de Laarstraat en de Barlheze lieten zich van hun beste kant zien.
Ook de Spittaalstraat, een van de invalsstraten van de stad, kon natuurlijk niet achterblijven. Daar werd een enorme ereboog opgebouwd. In de nacht van 31 augustus op 1 september trok er een optocht door de stad langs alle verlichte bogen. Ook was er hier en daar vuurwerk. De optocht ging door de hele stad en eindigde bij de boog in de Spittaalstraat, met het zingen van het toen populaire lied “Wien Neerlands Bloed”. Als “blijvende” herinnering aan de troonsbestijging werd trouwens op de markt ook nog een fontein geplaatst, die later als de Wilhelminafontein door het leven zou gaan, tot de jaren ’50 op de Markt en nu te zien in het plantsoen bij de Bourgonjetoren.

Het verhaal kreeg onlangs, na 125 jaar, nog een mooi staartje. Het centrale portret uit de feestboog van de Spittaalstraat bleek al die tijd bewaard te zijn op een zolder in de straat. Via makelaar Ten Hag werd hij aangeboden aan het Erfgoedcentrum Zutphen, die het onderbracht in het Stedelijk Museum Zutphen, waar ook al de oude foto’s van de boog en het fotografische portret van de jonge koningin worden bewaard.
Meer over dit onderwerp kunt u lezen in het artikel van Jan Kreijenbroek in het Tijdschrift Zutphen 1998-4. Ook via de Erfgoedportal raadpleegbaar.