Erfgoed van de week: De Van Langren-globe

Onthulling Langren globe foto Patrick van Gemert

Spannend wat er gisteren onder het groene doek vandaan kwam: na een restauratie van anderhalf jaar is de globe van Van Langren weer terug op haar ereplaats in het Stedelijk Museum Zutphen. “Het was een ontdekkingsreis”, aldus papierrestaurator Francien van Daalen, die de bol onder handen nam, storende oude reparaties verving en hem zorgvuldig restaureerde. De stoel werd gerestaureerd door Jurjen Creman, het metaal door Daan Brouwer.
Maar je kunt ook zelf op ontdekkingsreis! Bij deze meer dan vierhonderd jaar oude globe is namelijk een app gemaakt, waarmee je de globe tot in de kleinste details kunt bestuderen. Je ziet er bijvoorbeeld de overwintering van Willem Barentsz in het Behouden Huys op Nova Zembla (1596) op. 

De Musea Zutphen hebben voor de restauratie een subsidie ontvangen van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar VriendenLoterij Restauratiefonds) en de Vereniging Vrienden van de Musea Zutphen.

Op de foto onthullen wethouder Sjoerd Wannet en museumdirecteur Tiana Wilhelm de globe. (foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)