Erfgoed van de week: Edith Meijering - ‘The Bat’ (2020)

Edith Meijering The Bat 2020In de tentoonstelling 'Niets gaat verloren' bij de Musea Zutphen (Stedelijk Museum en Museum Henriette Polak) is nog tot en met 29 januari een indrukwekkend werk te zien van de Zutphense kunstenares Edith Meijering (1962-2022). Het kunstwerk kreeg het museum in 2022 geschonken door de familie. Het is een tekening met een beklemmend onderwerp en van een duistere schoonheid. Niemand kan er onverschillig of onberoerd naar kijken, zoals dat zo vaak het geval is met het werk van Edith Meijering. Haar mannen, maar vooral vrouwen verleiden en ontregelen. Het is pure schoonheid met een schurend randje. Zoals ze zelf eens zei, zocht ze naar ‘het beeld achter het gemaakte beeld’.

Vanuit een lieflijke rand van bladeren en bloemen in zachtblauw doemt het gezicht op van een vrouw, met een vleermuis in haar handen. Een gruwelijk symbool, dat ze haast liefdevol lijkt te koesteren. Twee totaal verschillende ogen, een stralend helder en een leeg, doods oog, verbeelden schoonheid en verval, licht en duister, leven en dood. Achter op het werk schreef Edith Meijering ‘Corona, 2020’. Veelzeggend is dat Edith Meijering op 13 januari 2022 overleed aan corona.

In 2023 wordt in Museum Henriette Polak een overzichtstentoonstelling gehouden met het werk van Edith Meijering als een ode aan een markante, Zutphense kunstenaar met een intrigerende en volstrekt eigen beeldtaal en zeggingskracht. De tentoonstelling is te zien van 17 juni tot en met 8 oktober 2023.