Erfgoed van de week: Lein de Nood en De Zutphense

Lein de Nood: Kuiperstraat [Zutphen], ca. 1927Lein de Nood (1892-1982) was een van de oprichters van de Amateur Fotografen Vereniging De Zutphense. In 1927 werd hij voorzitter, wat hij twintig jaar zou blijven. Al in 1923/24 won hij voor de Vereniging voor het eerst een prijs bij de landelijke “lantaarnplaat”-wedstrijd. Een andere activiteit van Lein de Nood was het uitdragen van de vrijetijdsfotografie. Tot in de jaren ’50 was hij regelmatig in de regio te vinden om de fotografie te promoten. Met dia’s vertelde hij over de manier waarop de kwaliteit en de sfeer van de amateurfotografie verbeterd kon worden. In maart 1982 werd Lein de Nood, inmiddels erevoorzitter, 90 jaar.

Wat maakt het werk van Lein de Nood zo iconisch en aansprekend? Is het de verstilde schoonheid en poëzie die Lein de Nood in het Zutphense stadsbeeld van een eeuw geleden zag? De straatbeelden van Zutphen bij gaslicht, de Vispoorthaven en de IJssel. We weten het niet. Maar wat we wel weten is dat hij een meesterlijk oog had voor compositie en sfeer: Zelf zegt hij daarover: “Voor een enkele plaat was ik vaak dagen en nachten achtereen in de weer. Het ging er mij vooral om datgene wat ik in een onderwerp zag, over te brengen.” en “Ik heb nog nooit een opname gemaakt, die me voor de volle honderd procent voldeed. Het zien van vormen, daarin ben ik altijd tamelijk sterk geweest, maar wat ik ervan vastlegde, moest meestal danig worden bijgewerkt.”


De dia’s van Lein de Nood worden bewaard in het Regionaal Archief Zutphen, een verzameling speciale afdrukken van zijn werk in het Stedelijk Museum Zutphen. Daar is nog tot en met 14 mei 2023 de tentoonstelling “In het Oog. 100 jaar Fotografencollectief De Zutphense” te zien, met werk van Lein de Nood en van de huidige leden van het Collectief.

De foto: Lein de Nood: Kuiperstraat [Zutphen], ca. 1927.