Erfgoed van de week: Bob Buys, kunstenaar van kleur en licht

HP 00058 Bob Buys“Kleuren zijn voor mij verschrikkelijk belangrijk. Zij bezitten in hun combinaties en tegenstellingen zelf een bepaalde uitdrukkingskracht”, aldus kunstenaar Bob Buys (1912-1970). Wie de tentoonstellingszaal van Museum Henriette Polak binnen komt, zal direct kunnen beamen dat kleur een prominente rol speelt in het werk van Bob Buys.

Vooral zijn schilderijen van het zuid-Franse landschap, de Bretonse kust en de Auvergne laten zijn fascinatie zien voor het licht, de kleuren en grillige vormen van het landschap. Onmiskenbaar is de invloed van bekende Franse kunstenaars als Matisse, Bonnard en Marquet. Bob Buys bewonderde hun kleurgebruik, de kunst om door middel van kleur een bepaalde sfeer weer te geven en hun gevoel voor compositie.

In 1970 werd dit sfeervolle gezicht op de Golf van Morbihan aangekocht door de stichting Henriette Antoinette. Dat was slechts twee jaar na de oprichting van deze stichting, die tot doel had tussen 1968 en 1978 een collectie samen te stellen met werk van Nederlandse 20e -eeuwse kunstenaars. De rest is geschiedenis; in 2025 viert Museum Henriette Polak zijn vijftigjarig jubileum in Zutphen.
De tentoonstelling ‘Bob Buys: Voor alles kleur’ is te zien tot en met 4 juni 2023 in Museum Henriette Polak.

Afbeelding: Bob Buys, Golfe du Morbihan, 1969, olieverf op doek