Erfgoed van de week: Zelfportret Willem den Ouden

Evdw Willem den Ouden Musea ZutphenOnlangs werd kunstenaar Willem den Ouden 95 jaar. Den Ouden is vooral bekend van zijn Waallandschappen in allerlei technieken. Maar Willem den Ouden was ook een uitstekend portrettist. Het monumentale groepsportret van zijn kunstenaarsvrienden hangt sinds de opening van het museum in 2017 in het Atelier van Museum Henriette Polak (Musea Zutphen). Nu worden daar tijdelijk ook de bijbehorende olieverfschetsen getoond.

De laatste jaren schildert Willem den Ouden vooral zelfportretten. Zo is in Museum Henriette Polak een markant zelfportret te bewonderen van hem met mondkapje uit 202; een herinnering aan barre tijden voor een kunstenaar op leeftijd, die aan huis gekluisterd, geen kant meer op kon.

Dit ‘Zelfportret in tegenlicht’ maakte Den Ouden toen hij een jaar of zeventig was. Het werd onlangs aangekocht voor de collectie. De kunstenaar schildert zijn gezicht omgeven door een halo van zonnestralen. Daaronder zijn kleding, in woeste, schetsmatige lijnen. Rond die tijd maakt Willem den Ouden een ander zelfportret, waarin hij zijn gezicht - beschenen door een ongenadig felle zon - plaatst in zijn geliefde Waallandschap. Dit zelfportret lijkt een voorstudie, waarin Den Ouden het effect onderzoekt naar het effect van zonlicht op zijn gezicht. Het felle witte licht en de dik opgebrachte verf vervormen zijn gelaatstrekken. Willem den Ouden is nog herkenbaar, voor wie hem kent!

Afbeelding: Willem den Ouden (1928), zelfportret in tegenlicht, ca. 1998, olieverf op paneel (collectie Musea Zutphen)