Erfgoed van de week: Rondeel onder het Spanjaardsveld

2023 07 07 Evdw Spanjaardsveld 3

Stromende regen, 15 oktober 2022. Op die dag werd er door Team Archeologie van de gemeente Zutphen een publieksopgraving georganiseerd op het Spanjaardsveld. 300 mensen, jong en oud, trotseerden het slechte weer en groeven enthousiast mee. Voor de meesten was het een openbaring dat zich onder het grasveld een compleet vestingwerk uit de zestiende eeuw bevindt. En niet zo maar een: het is op deze plek dat de Spanjaarden in 1572 de aanval openden en Zutphen veroverden met alle gevolgen van dien.

In 2000 was het rondeel (feitelijk een barbacane voor de Nieuwstadspoort) al eens blootgelegd maar de opgraving van 2022 gaf weer nieuwe inzichten in deze fortificatie. Zo werd er een kazemat opgegraven, waarvan de geschutspoorten nog helemaal intact bleken te zijn. Behalve nieuwe gegevens over de constructie van het gebouw, kwamen er ook vele vondsten naar boven, waaronder een heiligenbeeldje van Maria met kind en een stuk van een menselijke schedel: één van de slachtoffers van de oorlogshandelingen die hier hebben plaatsgevonden?

De publieksopgraving heeft veel los gemaakt. Mensen waren teleurgesteld dat alles weer werd toegedekt met aarde. Was het niet mogelijk de resten zichtbaar te houden als herinnering aan dit belangrijke stukje Zutphense geschiedenis? Het terrein is in elk geval tot gemeentelijk monument verklaard en wie weet kunnen de muren in de toekomst weer aan het grote publiek worden getoond.

Gelukkig heeft de techniek tegenwoordig heel goede oplossingen voor dit soort onzichtbare zaken. In samenwerking met het bedrijf Tijdlab in Deventer is een 3D-model van het poortcomplex aangepast op de nieuwe inzichten. Bij dit bericht voegen we daarom niet alleen enkele foto’s van het model, maar ook een link naar het online te bezichtigen model toe.

Verder willen we je graag wijzen op het boek “Duc d’Alba’s Gat. Archeologisch onderzoek aan een zestiende-eeuws rondeel op het Spanjaardsveld in Zutphen. Zutphense Archeologische Publicatie 159” dat binnenkort in de lokale boekhandels verkrijgbaar is.

2023 07 07 Evdw Spanjaardsveld 1 2023 07 07 Evdw Spanjaardsveld 2