Erfgoed van de week: Ecu Zutphen

2023 07 26 Evdw museum ecu

Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan nodigde de stad Zwolle in 1980 de vroegere Hanzesteden uit. Dit werd een groot succes. 45 voormalige Hanzesteden kwamen naar Zwolle. Samen richtten ze de Nieuwe Hanze op, een netwerk om te gaan samenwerken op cultureel, sociaal en economisch vlak. Verder willen ze het historisch besef vergroten en een bijdrage leveren aan de Europese eenheid. In 2023 ontvangt de Poolse stad Toruń de leden van de Nieuwe Hanze. Inmiddels hebben zich meer dan 190 steden uit zestien landen bij de Nieuwe Hanze aangesloten!

Op 13 maart 1979 werd de European Currency Unit (ECU) of Europese rekeneenheid ingevoerd. Dit was een voorloper van de Euro. Je kon er nog niet mee betalen. Per land werden eigen ecu’s geslagen. Dit gebeurde bij bijzondere gelegenheden. In het Deventer/Zutphense Hanzejaar 1990 werd deze ecu geslagen bij de Rijksmunt in Utrecht. We zien een koggeschip, vanwege de Hanzedagen, en een torenstadlogo en het stadswapen die verwijzen naar het ook in dat jaar gevierde 800-jarig bestaan van Zutphen.

Deze ecu’s zijn nog tot 31 december te zien in de tentoonstelling ‘De Hertog & de Hanze, Zutphen in de late middeleeuwen.

Afbeelding: Ecu Zutphen, 1990, messing, collectie Stedelijk Museum Zutphen.