100 jaar Luxor, krantenbericht oktober 1918

Erfgoed van de week: Luxor Zutphen 100 jaar

Krantenbericht Filmtheater Luxor Zutphen opent 5 oktober 1918Honderd jaar geleden, op 5 oktober 1918, opende filmtheater Luxor voor het eerst zijn deuren voor het publiek. Reden voor feest! En… om het pand op te knappen en weer in volle glorie te herstellen. Omdat Luxor alle steun daarvoor kan gebruiken, riepen de gemeente Zutphen en Stichting Open Monumenten Comité Zutphen het uit tot Monument van het Jaar.

Gebouw

Al in 1469 was sprake van een pand op deze locatie aan de Houtmarkt. Deze werd in 1635 in gebruik genomen als vleeshuis Den Gulden Hoorn. Zoals bij veel panden gebruikelijk was, werd de voorgevel in de tweede helft van de 19e eeuw vernieuwd. Het middeleeuwse casco is hierachter deels nog aanwezig, zij het met de nodige aanpassingen.

In 1918 nam Piet Egbert Scharphorn het pand, toen nog een meubelbedrijf, in gebruik als filmtheater. De kenmerkende art-decogevel is rond 1925 aangebracht. Bouwhistorisch onderzoek toonde aan dat ook ín het pand nog steeds onderdelen van deze uitgebreide bouwgeschiedenis terug te vinden zijn. Een voorbeeld daarvan is de kelder die verbonden is met het naastgelegen Volkshuis. Er zijn zelfs oudere schilderingen teruggevonden die mogelijk onderdeel uitmaakten van het 19e-eeuwse interieur.

Project

Luxor wil nu de bioscoopzaal vernieuwen en onderzoekt of een extra zaal kan worden toegevoegd. Ook de art-decogevel, die in de loop van de tijd heeft moeten inleveren aan karakteristiek, wordt ook meegenomen in de herstelplannen.

Bouw je mee?

Kijk op https://www.luxorzutphen.nl/over/monument hoe je kunt “meebouwen”. Binnenkort vind je hier de plannen.