Erfgoed van de week: Christofoor

IMG 20180904 WA0004

“Hebt u interesse in wat oude tekeningen van de kerk?” Met die vraag stapte de familie De Jong uit Rotterdam twee dagen geleden het archief binnen. Natuurlijk had het archief interesse! En wat schetste onze verbazing: uit een plastic zak kwamen drie tekeningen van een onbekende kerk tevoorschijn. “Christofoor” stond er met grote letters op. Dat is toch geen Zutphen? Nog een keer goed kijken. “Beëindiging van de Walburgiskerk Zutphen” stond er in kleinere letters bij. Het blijkt te gaan om een inzending voor een prijsvraag om de torenspits van de Sint-Walburgiskerk te herstellen.

Enkele maanden nadat in maart 1948 de spits was afgebrand, schreef Genootschap Architectura et Amicitia een openbare prijsvraag uit. Ruim 40 inzendingen kwamen binnen. Het ontwerp van J.B. Ingwersen met het motto “Christofoor” kreeg een eervolle vermelding. Uit het juryrapport: “Fraai ontwerp maar zeer kostbaar. Als silhouet te lang. Te important voor de romp.”

De familie De Jong had de tekeningen “ergens” opgeduikeld, al vele jaren terug. Nu ze op vakantie waren in Zutphen, dachten ze dat de tekeningen hier beter op hun plaats waren. Nou, dat klopt zeker! Het archief is er blij mee. Van de inzendingen hebben we alleen wat schetsen in een boek. Nu hebben we de oorspronkelijke tekeningen van een van de ontwerpen. Ben Ingwersen (1921-1996) is overigens een bekend architect geworden. Hij ontwierp onder andere een groot aantal scholen in Amsterdam.

Nooit Gebouwd Zutphen

De drie tekeningen zijn komend weekend tijdens de Open Monumentendag in de studiezaal te bekijken. Ze passen helemaal bij de tentoonstelling Nooit gebouwd Zutphen die daar dan te zien is. Zaterdag 8 en zondag 9 september zijn we geopend van 12.00 tot 17.00 uur.