Erfgoed van de week: Deksel op bunker Morgan

Deksel op bunker Patrick Morgan detailVlak bij Huis ’t Velde aan de Rijksstraatweg in Warnsveld bevindt zich de bunker ‘Morgans pit’. In deze Duitse bunker werd de Canadese soldaat Patrick Bryan Joseph Morgan op 5 april 1945 dood gevonden. Wat er precies is gebeurd, is niet bekend. Wel weten we dat er hard gevochten is op deze plek. Er zaten veel Duitsers rond Huis ’t Velde en het terrein lag vol loopgraven. Morgan was twee dagen eerder, op 3 april, krijgsgevangene van de Duitsers geworden.

Hij maakte deel uit van het Canadese infanterieregiment Essex Scottish. Via Normandië kwam hij begin april 1945 bij Zutphen terecht. Zijn regiment was vooral actief bij de bevrijding van Almen, Warken en Warnsveld en samen met de Highlanders en Regiment de la Chaudière (Eefde, Zutphen-Noord) waren zij verantwoordelijk voor de bevrijding van Zutphen.

De bunker heeft nu een monumentale status. Ter nagedachtenis aan Morgan is de put afgesloten met een stalen deksel. Hierop is het Canadese symbool de ‘maple leaf’ te zien met de tekst: Cpl Patrick Morgan, lid van het Canadees infanterieregiment ‘Essex Scottish’. De afsluiting is mogelijk gemaakt door de gemeente Zutphen, het ontwerp komt van de afdeling monumentenzorg.
Morgan werd tijdelijk begraven in Warnsveld. Inmiddels ligt hij op de Holten Canadian War Cemetery.

Bekijk het item dat een Canadees televisiestation over Morgan in Warnsveld maakte: http://www.chch.com/remembering-soldierss-sacrifice/