Erfgoed van de week: Blik op een industrieel verleden

Kleinschalige industriële bedrijvigheid was al sinds de late middeleeuwen in en rond de stad aanwezig. Deze bedrijven vestigden zich meestal op tactische plekken langs de vaarwegen en waren hoofdzakelijk door wind- of waterkracht aangedreven. Vanaf de zeventiende eeuw verrezen er meerdere steenfabrieken langs de IJssel en met de aanleg van het spoor eind negentiende eeuw kreeg de industrie een enorme impuls. Zo vestigden zich steeds meer bedrijven op de Mars achter het station, zoals onder meer in 1884 de Broodfabriek, in 1897 de firma Reesink en in 1920 het Koelhuis. Wat is er in de huidige tijd nog zichtbaar van dat industriële verleden? Herkenbaar en prominent nog steeds aanwezig zijn de broodfabriek en het Koelhuis die met hun nieuwe bestemming weerbaar zijn voor de toekomst. Wat minder bekend zijn de bedrijven die gevestigd waren langs de Emmerikseweg. In 1880 werd de stoomzagerij en naaldhouthandel Ketjen en van Roekel opgericht, in 1900 houthandelaar Cornegoor en in 1927 vestigde bouwmaterialenbedrijf Koordeman zich op nummer 9. Deze bedrijven lagen op het contrescarp van de vesting tussen hoofdgracht en beek. Van deze levendige industrie is weinig overgebleven, behalve het hoofdgebouw van Koordeman Bouwmaterialen dat momenteel ietwat verscholen ligt achter struikgewas op de kruising Emmerikseweg / Gerard Doustraat.

Foto’s:
1. Koelhuis de Landbouw in de Noorderhaven, jaren 30/40 - Archief van Architectenbureau A. Sobel. (foto , collectie Erfgoedcentrum Zutphen)
2. Houthandel Cornegoor, gevestigd aan de Emmerikseweg (1978). Foto genomen in zuidoostelijke richting. (foto SZU002011853, collectie Erfgoedcentrum Zutphen)
3. Hoofdgebouw H.R. Koordeman en Zoon bouwmaterialen (2017). (Bron Google Maps)