Zutphen in de middeleeuwen voor middelbare scholen

Zutphen in de middeleeuwenOok zo nieuwsgierig naar Zutphen in de middeleeuwen? Hoe leefde men toen, hoe werd er gehandeld, en wist je dat Zutphen een stad werd in de middeleeuwen? Het Regionale Archief Zutphen bevat heel veel documenten die teruggaan naar het ontstaan van Zutphen. Deze archiefstukken ontsluiten onze sociale, politieke en economische geschiedenis. Ze bevatten informatie waardoor je onder andere een beeld krijgt van hoe men in deze Hanzetijd leefde en wat de gebruiken en leefomstandigheden waren. Speciaal voor het voorgezet onderwijs is er een interessant lespakket beschikbaar over Zutphen in de middeleeuwen.

Lespakket

Nu eens geen les uit een geschiedenisboek, maar digitaal de middeleeuwen ontdekken aan de hand van deze archiefstukken. Een aantal documenten die een mysterie onthullen en meer vertellen over een Hanzekoopman zijn door Jessie Jongejans bij elkaar gebracht en worden voor HAVO/VWO 1 en 4 als kosteloze lesbrief aangeboden.

In kleine groepen kunnen leerlingen online deze bronnen analyseren en zo de informatie om ‘het mysterie van een eenvoudig Zutphens meisje’ op te lossen te achterhalen. Of ze reconstrueren het leven van de Zutphense Hanzekoopman ‘Albert op de Korenmarkt’. De gevonden aanwijzingen leiden tot de antwoorden en de oplossing. Op deze manier wordt niet alleen deze lesstof aan de leerlingen aangeboden, maar komt er ook besef waarvoor het bewaren van al die archiefstukken zo belangrijk is. Er is zoveel informatie boven water te halen als je je er in verdiept.

Leerkrachten

Leerkrachten die met dit bijzondere lesmateriaal aan het werk willen, kunnen contact opnemen met het Regionale Archief Zutphen om de antwoordformulieren te krijgen. De lesbrieven staan online en de PDF werkbladen kunnen van deze website gedownload worden.

> Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.