De Hanzeaat opent in juli

Alweer geruime tijd is de Bourgonjetoren onttrokken aan de te bezoeken monumenten. De toren wordt momenteel verbouwd naar een "Hanze gaming toren"; een multimediale educatieve plek waar het verhaal van Zutphen als Hanzestad op speelse wijze wordt verteld. In juli gaat de toren open.

De Bourgonjetoren werd in 1457 gebouwd als verdedigingstoren om de haven te verdedigen en Zutphen te beschermen tegen de Bourgondiërs. De Bourgondische hertogen streefden ernaar om alle Nederlandse gebieden te veroveren. Gelre en Zutphen waren voor hen echter moeilijk in handen te krijgen. De toren is twaalf meter hoog, heeft muren van vier meter dik en hij was destijds uitgerust met kanonnen. De stadsmuur die nu bij de toren te zien is, is ongeveer tweehonderd jaar ouder.

Toen de toren een paar jaren geleden leeg kwam te staan, besloot de gemeente er het Hanzeverhaal te gaan vertellen. Samen met Musea Zutphen, de Walburgiskerk en Zutphen Promotie en Erfgoed Gelderland (Lian van der Zon en Erik van Vliet) werd gewerkt aan een uitgebreid programma, dat zowel geschikt is voor schoolklassen als voor families met kinderen. Er kunnen wel vijf digitale films worden gespeeld. Verder is er een interactief scherm waarmee de middeleeuwse stad kan worden ontdekt, worden er historische films vertoond over de Hanzetijd en de stad Zutphen getoond en is de maquette 'Zutphen in 1485' van Constant Willems er te zien. De toren krijgt twee verdiepingen. De begane grond en de eerste verdieping zijn ook voor mindervaliden toegankelijk. Monumentengidsen van Het Gilde bemensen de toren en kunnen alles over de rijke geschiedenis ervan vertellen.

Koepeltje

Het koepeltje dat nu bovenop de toren staat is in 1741 toegevoegd. Baron van Heeckeren, die in het grote huis ’t Waliën direct achter de toren woonde, kreeg toestemming om een theekoepeltje op de toren te bouwen, met uitzicht op de IJssel. Huis ’t Waliën is in de Tweede Wereldoorlog vernietigd, het koepeltje raakte beschadigd maar de dikke muren van de Bourgonjetoren hebben stand gehouden. Het koepeltje zal enkel bij bijzondere gelegenheden geopend zijn. In elk geval tijdens Open Monumentendagen in het tweede weekend van september.

Op de foto:

Op dit moment is de maquette 'Zutphen in 1485' niet zichtbaar voor publiek en dat gaf ons de gelegenheid hem uitgebreid te fotograferen en filmen. Tijdlab heeft de maquette heel gedetailleerd gescand, zodat je er straks als het ware in 3D doorheen kunt lopen.